Vissza a főoldalra
Mark Russinovich
Trójai faló ♦ A Pusztulás hadművelet
regény és elbeszélés
AK40, kartonált ♦ 416 oldal ♦ 4500 Ft áfával ♦ ISBN 978-963-9863-28-6
Trójai faló

[ Mark Russinovich és a könyv méltatása ]

Fóti Marcell (NetAcademia) recenziója a Trójai falóról: http://fotimarcell.netacademia.net/post/Mark-Russinovich-Trojai-falo.aspx

Kovács László recenziója, aki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi tanára, az információs hadviselés, a kiberhadviselés és a kiberterrorizmus kutatója: http://hadmernok.hu/2012_3_kovacsl2.pdf

TechnetKlub, Szabó Gábor recenziója: https://technetklub.hu/blogs/poweruser/archive/2012/11/15/k-246-nyvaj-225-nl-243-mark-russinovich-tr-243-jai-fal-243.aspx

Ez a kötet Mark Russinovich két írását tartalmazza, a Trójai faló című regényt és egy elbeszélést A Pusztulás hadművelet címmel. Mark három műve egységet alkot, nemcsak azáltal, hogy mindhárom mű fő szereplője Jeff Aiken, a vírusvédelem zseniális harcosa.
    A Trójai faló cselekménye két évvel A nulladik nap eseményei után játszódik. Jeff Aiken learatja a nyugati világ számítógépes hálózata ellen indított al-Kaida támadás megbénításáért járó babérokat. Kiberbiztonsággal foglalkozó cége virágzik, kapcsolata Daryl Haugennel pedig megerősödik, mikor a kedvese is csatlakozik cégéhez.
    A Nyugatnak azonban az eddigi legnagyobb fenyegetéssel kell szembenéznie: a leleplezés és a megsemmisítés fenyegeti a Stuxnet vírust, amely hosszú évek óta fékezi Irán atomprogramját, alkotói pedig verejtékezve küzdenek utódja létrehozásán. Miközben Jeff és Daryl kapcsolata lassan a munka alá temetődik, egy forradalmian új és láthatatlan trójai lefegyverzésével bízzák meg őket, amely nyom nélkül képes adatokat megváltoztatni. A trójai áthatol a Nyugat védelmén, késlelteti, hogy nyilvánosságra kerüljön a félelmetes igazság az iráni atomprogramról. Jeff és Daryl pedig kétségbeesett versenyt fut az idővel, hogy megállítsa a vírust – az egész világ sorsa is attól függ, sikerrel járnak-e.
    A nulladik naphoz hasonlóan a Trójai faló is izgalmas és mindvégig feszültséget fenntartó történet, kijózanító figyelmeztetés Mark Russinovichtól, aki a világ egyik vezető kiberbiztonsági szakértője, a Microsoft munkatársa. A Trójai faló megmutatja a széles körben elterjedt nemzetközi kiberkémkedés erejét és veszélyét, és azt, hogy meddig lehet elmenni, ha valaki meg akarja állítani.

Az előszót Kevin Mitnick, a híres-hírhedt hekker írta.

A Pusztulás hadművelet egyetlen epizód. Szakmai tartalmát illetően kevésbé tanulságos, mint a két regény, bár itt is számos, a számítógép-felhasználó könnyelműségét kárhoztató mondatot olvashatunk. Az elbeszélés címe Jeremiás prófétát idézi, az Anonymous hekkercsoport próbál megsemmisíteni egy bankot. Bár Jeff Aiken hekkerekről alkotott ítélete nem inog meg, megjelenik egyfajta kettősség – bár nincs kimondva, mind a cím, mind a novellát záró hallgatás a jog által a hekkerekkel szemben védett bűnössel kapcsolatos morális kétséget fejezi ki.

Mark Russinovich a Microsoft Windows Azure csapatának főmunkatársa – ez a Microsoftnál a legmagasabb szakmai pozíció. Mark a Carnegie Mellon Egyetemen szerezte doktori címét A Microsofthoz akkor lépett be, amikor az felvásárolta a Winternals Software céget, amelyet Mark másokkal együtt 1996-ban alapított. Mark a szerzője a Windows felügyeletét és diagnosztikáját segítő népszerű Sysinternals programoknak is. Társszerzője a Microsoft Press Windows Internals könyvsorozatának, szerkesztője a TechNet Magazine szaklapnak, és vezető szerkesztője a Windows IT Pro Magazine folyóiratnak is. Első regénye Jeff Aikenről, A nulladik nap, 2011-ben, magyarul 2012 áprilisában jelent meg. Mark Washington államban él feleségével és lányával.

Ha többet szeretne tudni, látogassa meg a www.trojanhorsethebook.com weboldalt.