Vissza a főoldalra
Mark Russinovich
A nulladik nap
regény
AK40, kartonált ♦ 352 oldal ♦ 3900 Ft áfával ♦ ISBN 978-963-9863-25-5
A nulladik nap

Recenzió a nulladik napról Kovács Lászlótól, aki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi tanára, az információs hadviselés, a kiberhadviselés és a kiberterrorizmus kutatója: http://hadmernok.hu/2012_3_kovacsl1.pdf

„Elolvastam a könyvet. Ez az első könyv, amit nem tudok letenni. 2 éjszaka alatt elolvastam. Élveztem.”
Charaf Hassan mérnök-közgazdász, egyetemi docens, BME Automatizálási Tanszék, Alkalmazott informatika csoport

„Egyébként még aznap elolvastam, és úgy találom, hogy Dan Brown megirigyelhetné. A vége felé van benne 1-2 következetlenség, de összességében koherens, izgalmas mű, és szakmailag is helytálló.”
Fóti Marcell ügyvezető igazgató, vezető oktató, NetAcademia Oktatóközpont

Kis Balázs (a könyv fordítója) a szerzőről és a könyvről a Klubrádióban

Kritika: Dombi Gábor: Hekkerdzsihád a láthatáron – egy majdnem kulcsregényről
Infovilág

És még egy kritika: Mark Russinovich: A nulladik nap
eKultúra

Egy utasszállító gép műszerei váratlanul felmondják a szolgálatot az Atlanti-óceán felett. Egy olajszállító hajó megfeneklik Japán partjainál, miután a navigációs rendszere hirtelen leáll. A kórházaknak le kell mondaniuk számítógépes adatbázisaikról, mert a nyilvántartott adatok alapján több beteg meghal gyógyszer-túladagolás miatt. Az USA közép-nyugati részén egy atomerőműben csaknem bekövetkezik a következő csernobili atomkatasztrófa, amikor a hűtőrendszerek meghibásodnak.
    Első pillantásra ezek véletlenszerű eseményeknek tűnhetnek, amelyeket nem lehet egymáshoz kapcsolni. De Jeff Aiken, a volt kormányzati elemző, akit mélységesen felháborítottak a 2001. szeptember 11-i terrortámadáshoz vezető súlyos hibák, másként gondolja. Jeff gyanúja szerint egy jóval komolyabb támadás fenyegeti az Egyesült Államok számítógépes infrastruktúráját. Ahogy a világ több pontján egyre vészjóslóbb meghibásodások keletkeznek, amelyek közül néhány halálos áldozatokat is követel, Jeff felismeri, hogy nincs vesztegetni való ideje, ha szeretne megakadályozni egy nemzetközi katasztrófát.
    A világszerte elismert kiberbiztonsági szakértő tollából származó A nulladik nap lebilincselő „mi lenne, ha” forgatókönyvet vázol fel, amely a mai, teljes mértékben a technológiára támaszkodó világban bekövetkezhetne – talán küszöbön áll egy világméretű katasztrófa?

"Mark, aki 2006-ban csatlakozott a Microsofthoz, hogy segítsen a Windows fejlesztésében, legújabb művében a kiberterrorizmus egyre valósabb fenyegetéseire hívja fel a figyelmet." (Bill Gates)

"Amikor valaki, aki Mark Russinovich technikai tudásával rendelkezik, a technológia kudarcáról ír mesét, a közszektor és a magánszektor vezetőinek jegyzetelniük kellene." (Daniel Suarez, a Daemon szerzője)

“Mark Russinovich olyan kiberbiztonsági szakértő, aki figyelemre méltó tudását rendkívül ijesztő és könnyen hihető regényre váltotta.” (Nelson DeMille, a New York Times bestseller írója)

“Noha Mark könyve csak a képzelet műve, a benne leírt veszélyek hátborzongató módon hasonlítanak a mai fenyegetésekre.” (Howard A. Schmidt, a Fehér Ház kiberbiztonsági koordinátora)

“Russinovich, a Microsoft számítógépes guruja első regényében figyelmeztető mesét ír az internet megsemmisüléséhez vezető hatalmas kibertámadás fenyegetéseiről, egyben rendkívül izgalmas olvasmány…" (Publishers Weekly)

“Hihetetlenül időszerű. Ezt a fordulatos krimit összeesküvések, árulások, erőszak és az idővel folytatott versenyfutás teszi még izgalmasabbá.” (Kirkus Reviews)

“Russinovich debütáló krimijét érdemes kézbe venni; az összeesküvés-elméletek rajongói bizonyosan érdekfeszítőnek találják majd.” (Library Journal)

Mark Russinovich a Microsoft Windows Azure csapatának főmunkatársa – ez a Microsoftnál a legmagasabb szakmai pozíció. Mark a Carnegie Mellon Egyetemen szerezte doktori címét A Microsofthoz akkor lépett be, amikor az felvásárolta a Winternals Software céget, amelyet Mark másokkal együtt 1996-ban alapított. Mark a szerzője a Windows felügyeletét és diagnosztikáját segítő népszerű Sysinternals programoknak is. Társszerzője a Microsoft Press Windows Internals könyvsorozatának, szerkesztője a TechNet Magazine szaklapnak, és vezető szerkesztője a Windows IT Pro Magazine folyóiratnak is. Mark Washington államban él feleségével és lányával.

Mark szakmai blogja itt érhető el: http://blogs.technet.com/b/markrussinovich/

A könyv angol weboldala: http://www.zerodaythebook.com/