Vissza a főoldalra | Vissza a könyvlistába
Varga Márton
3D grafika. Modellezés és megjelenítés
ISBN 963 9131 61 X, 200 oldal, Ára 3.000 Ft áfával, B5 formátum
Ha kedvet érzünk térbeli 3 dimenziós képek alkotásához, az erre szolgáló 3D grafikus szoftver válik igazán érdekessé és fontossá számunkra. A könyvet forgatva lépésről lépésre sajátíthatjuk el, hogyan lehet egy ilyen rendszert összeállítani – akár a programozási ismeretekkel még nem rendelkezők is bátran hozzákezdhetnek. Hiszen kiderül, hogy programozni elég megtanulnunk akkor, ha az itt szerzett tudást a gyakorlatba szeretnénk átültetni. A fiatal szakíró, Varga Márton (aki nem ismeretlen a szakkönyvírás terén) úgy vezeti be a vállalkozó szellemű olvasót a programozás alapjaiba, hogy az közben szórakozva tanul. Nem száraz, unalmas ismereteken kell átrágnia magát, hanem szemléletes, ötletes, a mindennapi élethez kapcsolódó példák segítségével gyarapíthatja a tudását.

Nem is kell nagy kitartás ahhoz, hogy az alapok elsajátítása után lerakhassuk rendszerünk matematikai pilléreit, majd ezt felhasználva képesek legyünk megalkotni a megjelenítendő virtuális világok vázát képező statikus modellteret. Így máris a rendszer lényegi részéhez juthatunk: a képalkotáshoz. Négyféle módját ismerhetjük meg annak, hogy a virtuális világunkról képfelvételt készítsünk: Kezdetben az egyszerű takarást alkalmazzuk (1), amelynek során sem a fényhatások, sem a térbeliség nem játszik szerepet, csak a testek körvonala, színe és helyzete. Ezután egyszerű árnyalással már olyan eljárást modellezhetünk (2), mintha a felvevőkészülék egy fényforrással lenne ellátva. Így már szép térhatású ábrákat készíthetünk. Később bevezetjük a tetszőleges fényforrásokat (3), ami a megvilágítás szabadságát tárja elénk: például modellezhetjük az oldalról jövő fényt. Majd olyan bonyolult feladatokat is képesek leszünk megoldani (4), hogy a testek árnyékot vessenek, illetve megtörjék vagy visszatükrözzék a fényt. Így juthatunk el az alapoktól a teljesen valósághű képek alkotásáig.

A kötetet internetes melléklet egészíti ki, amelyen elérhető a rendszert tesztelő-modellező modul a forráskóddal együtt – akárcsak a rendszer egy kész, C++ nyelvű változata. A mellékletben képeket és animációkat is találhatunk, amelyek a könyv alapján készültek.